reklama

Odwiedzisz grób w Zamościu i okolicy? Czeka odpust zupełny

Opublikowano:
Autor:

Odwiedzisz grób w Zamościu i okolicy? Czeka odpust zupełny - Zdjęcie główne
Autor: zdjęcie ilustracyjne (zniczefenix.pl/)

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Z ZamościaWielu mieszkańców Zamojszczyzny ruszyło w ostatnich dniach na groby bliskich. Diecezja zamojsko-lubaczowska przypomina, że od 1 do 8 listopada odwiedzając cmentarze w regionie, możemy podarować zmarłym najpiękniejszy prezent – odpust zupełny. Warunki są jednak rygorystyczne, a niewiedza może kosztować utratę tej wielkiej łaski.
reklama

Dzięki nawiedzeniu cmentarza do 8 listopada (najbliższa niedziela),  można uzyskać odpust zupełny za zmarłych pod zwykłymi warunkami.

Są nimi: stan łaski uświęcającej, przyjęcie tego dnia komunii świętej, odmówienie dowolnej modlitwy w intencjach Ojca Świętego, brak jakiegokolwiek przywiązania do grzechu. Ponadto, odpust zupełny przy zachowaniu tych samych warunków można uzyskać za nawiedzenie kościoła lub kaplicy w uroczystość Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny oraz odmówienie modlitwy “Ojcze nasz” i “Wierzę w Boga”.

Odpust to darowanie przed Bogiem kary doczesnej za grzechy, zgładzone już co do winy. Bez spełnienia któregoś z wymienionych warunków odpust ma charakter cząstkowy, a nie zupełny.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo