reklama
reklama

Legendarny i znany na całym świecie. Narodził się .. u nas!

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: zdjęcie ilustracyjne (dietetycy.org)

Legendarny i znany na całym świecie. Narodził się .. u nas! - Zdjęcie główne

foto zdjęcie ilustracyjne (dietetycy.org)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Z ZamościaSzwedzki stół to znany na całym świecie sposób serwowania posiłków. Tłumaczyć nie trzeba. Co najważniejsze i najciekawsze, jak głosi legenda, "szwedzki stół" swój początek ma ... w Zamościu. A zaczęło się w czasach Potopu Szwedzkiego, kiedy 3 polskie twierdze dzielnie opierały się najeźdźcom.
reklama

Szwedzki stół, to technika serwowania posiłków, charakteryzująca się ułożeniem różnorodnych słodkich i słonych przekąsek oraz wykwintnych potraw na stole, z którego goście mogą wybierać te ulubione lub które szczególnie chcą poddać degustacji. Taki styl serwowania żywności spotykamy bardzo często na różnych przyjęciach i wydarzeniach biznesowych. Jest to wygodne rozwiązanie, ponieważ każdy może wybrać i nałożyć na swój talerz to, na co ma akurat ochotę.

I teraz najciekawsze i legenda. W czasach napaści Szwedów na Rzeczpospolitą, a był to rok 1656, kiedy wojska króla szwedzkiego Karola Gustawa podbijały ziemie polskie, zdarzyła się pewna historia:

reklama

-Najeźdźcy byli niepokonani, odnosili ogromne sukcesy zajmując kolejne tereny. Były jednak 3 twierdze, które nie uległy Szwedom. W tej trójce, oprócz Gdańska i Jasnej Góry znalazł się Zamość. W Zamościu był wówczas rezydentem wnuk fundatora miasta – Jan Sobiepan Zamoyski. Wojska szwedzkie stanęły pod murami miasta, które było dobrze ufortyfikowane i uzbrojone. Mimo ciągłego ostrzału, Twierdza nie uległa. Karol Gustaw uciekł się wtedy do podstępu. Przekazał Zamoyskiemu wiadomość, że wycofa swoje wojsko spod Zamościa i w związku z tym chciałby zjeść z dzielnymi obrońcami posiłek pożegnalny w murach twierdzy. Sobiepan przejrzał podstęp Szweda. Wiedział, że wpuszczając wojska króla straci miasto, jednak gościnność nakazywała ugościć tak znamienitą postać. Jan Sobiepan Zamoyski nakazał więc rozstawić stoły, a na nich wystawić najlepsze trunki i półmiski z wykwintnym jedzeniem. Nie wystawiono jednak ław ani krzeseł, stąd król i jego armia musieli jeść na stojąco trzymając talerze w rękach - przypomina Zamojskie Centrum Informacji Turystycznej i Historycznej.

reklama

Od tej pory, poczęstunek na stojąco nazywany jest stołem szwedzkim.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo