Zapytacie pewnie: ale o co chodzi?! Przecież woda jest chlorowana przez cały czas i jakoś nikt nie ostrzega i nie alarmuje?
Owszem. Woda w sieciach wodociągowych jest zazwyczaj chlorowana przez cały czas, żeby zapobiec rozwojowi bakterii i zapewnić jej bezpieczeństwo. Jednak to, o czym informuje gmina Adamów, dotyczy specjalnego, intensywnego chlorowania przed oddaniem nowo wybudowanego odcinka wodociągu do użytku.
Odcinek Adamów-Bliżów jest nowy, więc rury są świeże, mogły być napełnione wodą dopiero teraz, a na ściankach rur mogą znajdować się osady, kurz, resztki materiałów budowlanych itp. Przed oddaniem nowego odcinka wodociągu do użytku wykonuje się podwyższone chlorowanie (czasem kilkukrotnie wyższe stężenie niż w normalnej wodzie). Ma to na celu zniszczenie wszelkich bakterii, wirusów i drobnoustrojów, które mogły się pojawić w nowych rurach.
Co to oznacza dla mieszkańców?
Woda może mieć wyraźniejszy zapach lub smak chloru, a czasem nawet lekkie podrażnienia wrażliwych części ciała (oczy, skóra) lub przewodu pokarmowego przy spożyciu w większych ilościach. Dlatego właśnie gmina zaleca ostrożność, np. unikanie picia wody wprost z kranu w dużych ilościach lub jej przegotowanie do gotowania i picia. Po kilku dniach lub tygodniu, gdy chlor zadziała i woda zostanie przepłukana, jej smak i zapach wrócą do normalnego poziomu, a woda będzie bezpieczna jak zwykle.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.