Młodzież została oprowadzona po zakładach w grupach. Goście poznali całą trasę zboża, od momentu przywiezienia go przez klienta do momentu wyjazdu transportem samochodowym lub kolejowym. Część zboża, dotyczy to w tym przypadku pszenicy - wyjeżdża z zamojskich zakładów w postaci mąki:
- Uczniowie dowiedzieli się jak dbamy o ziarno, przechowując je w odpowiednich warunkach. Jak badamy ziarno i mąkę w laboratorium. Niektórzy mieli też okazję zwiedzić osobiście młyn, część uczniów z kolei obejrzała filmik przedstawiający pracę na młynie. Chłopców ciekawiła zwrotnica do wywozu mąki koleją i sposób ładowania zboża na wagony - informują Zamojskie Zakłady Zbożowe.
To pierwszy etap współpracy zakładów ze SOSW w Zamościu. Za miesiąc wizyta w szkole ze specjalnym piecem mobilnym:
- Aby pokazać końcowy etap wypieku pieczywa- tak aby można było pokazać kolejne czynności związane z wyrabianiem mąki i wypiekaniem pieczywa, poczuć własnymi zmysłami „Zapach chleba” - zapowiadają inicjatorzy projektu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.