reklama
reklama

Tylko dziś inscenizacja legendarnego Stołu Szwedzkiego

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Tylko dziś inscenizacja legendarnego Stołu Szwedzkiego - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
2
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Z ZamościaMięsiwa, przyprawy i dworski taniec – to nie scena z filmu, a rzeczywistość, która już dziś ożyje w Zamościu. Co najważniejsze i najciekawsze, jak głosi legenda, "szwedzki stół" swój początek ma właśnie w Padwie Północy. Od godziny 10:00 więcej na dziedzińcu Zamojskiej Akademii Kultury.
reklama

Szwedzki stół, to technika serwowania posiłków, charakteryzująca się ułożeniem różnorodnych słodkich i słonych przekąsek oraz wykwintnych potraw na stole, z którego goście mogą wybierać te ulubione lub które szczególnie chcą poddać degustacji. Taki styl serwowania żywności spotykamy bardzo często na różnych przyjęciach i wydarzeniach biznesowych. Jest to wygodne rozwiązanie, ponieważ każdy może wybrać i nałożyć na swój talerz to, na co ma akurat ochotę.

I teraz najciekawsze i legenda. W czasach napaści Szwedów na Rzeczpospolitą, a był to rok 1656, kiedy wojska króla szwedzkiego Karola Gustawa podbijały ziemie polskie, zdarzyła się pewna historia:

reklama

-Najeźdźcy byli niepokonani, odnosili ogromne sukcesy zajmując kolejne tereny. Były jednak 3 twierdze, które nie uległy Szwedom. W tej trójce, oprócz Gdańska i Jasnej Góry znalazł się Zamość. W Zamościu był wówczas rezydentem wnuk fundatora miasta – Jan Sobiepan Zamoyski. Wojska szwedzkie stanęły pod murami miasta, które było dobrze ufortyfikowane i uzbrojone. Mimo ciągłego ostrzału, Twierdza nie uległa. Karol Gustaw uciekł się wtedy do podstępu. Przekazał Zamoyskiemu wiadomość, że wycofa swoje wojsko spod Zamościa i w związku z tym chciałby zjeść z dzielnymi obrońcami posiłek pożegnalny w murach twierdzy. Sobiepan przejrzał podstęp Szweda. Wiedział, że wpuszczając wojska króla straci miasto, jednak gościnność nakazywała ugościć tak znamienitą postać. Jan Sobiepan Zamoyski nakazał więc rozstawić stoły, a na nich wystawić najlepsze trunki i półmiski z wykwintnym jedzeniem. Nie wystawiono jednak ław ani krzeseł, stąd król i jego armia musieli jeść na stojąco trzymając talerze w rękach - przypomina Zamojskie Centrum Informacji Turystycznej i Historycznej.

reklama

W niedzielę na dziedzińcu Zamojskiej Akademii Kultury inscenizacja Legendy Stołu Szwedzkiego, pokaz i degustacja potraw inspirowanych kuchnią XVII wieku, a także spektakl taneczny nawiązujący do ówczesnych tradycji muzycznych i tanecznych, które były integralną częścią życia dworskiego. Początek od godziny 10:00.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo