Jury w składzie:
Rafał Zwolak – Przewodniczący, Prezydent Miasta Zamość
Joanna Liberadzka-Duras – Wiceprezes LOT "Zamość i Roztocze"
Dominika Witkowska – Prezes LGD „Ziemia Zamojska”
Wincenty Czeczot – restaurator, właściciel restauracji „Luneta”
w kategorii Wyroby regionalne
I miejsce - Cebularz wólczański z fasoli – KGW Wólczanki (Wólka Pukarzowska)
II miejsce -Zielone pierogi z bobem – KGW w Wielączy
III miejsce -Pierogi z bobem – KGW w Szopinku
w kategorii Ciasta / Desery
I miejsce - Krasiste kulki – KGW Stasin Dolny
II miejsce - Tort różana poezja – KGW Wólczanki
III miejsce - Wiśniowe marzenie – KGW w Siemierzu
w kategorii Nalewki / Napoje
I miejsce - Leśny całus – KGW w Wielączy
II miejsce - Herbata malinowa z patyka – KGW w Siemierzu
III miejsce - Nalewka z czarnej jagody – KGW Niedzieliska Kolonia
Wyróżnienia:
Cebularz – KGW Niezapominajki w Złojcu
Sernik z jabłkami – KGW Zarudzianki w Zarudziu
Nalewka z orzechów – KGW Niezapominajki w Złojcu
Cebularze – KGW w Polanach
Cepeliny z kaszą gryczaną – KGW Niedzieliska
Nalewka z kwiatu czarnego bzu – KGW w Pohorcach
Pierogi z kaszą i pokrzywą – Restauracja Muzealna Ormiańskie Piwnice
-Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2025” za tak liczny udział, niezwykłe zaangażowanie oraz wyjątkowo wysoki poziom zaprezentowanych potraw, deserów i nalewek. Wasza kreatywność, pasja i przywiązanie do tradycji kulinarnej naszego regionu sprawiły, że tegoroczna edycja konkursu była prawdziwą ucztą smaków i inspiracji.Gratulujemy wszystkim laureatom i wyróżnionym – każdy zgłoszony wyrób zasługiwał na uznanie i był świadectwem bogactwa dziedzictwa kulinarnego Zamojszczyzny i Roztocza - podsumowuje Zamojski Dom Kultury.
reklama
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.