reklama
reklama

One gotują najlepiej na Roztoczu! (foto)

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

One gotują najlepiej na Roztoczu! (foto) - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
14
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Z ZamościaWiemy już kto gotuje najlepiej na Roztoczu i które potrawy są najbardziej charakterystyczne dla naszej części Polski. Za nami Konkurs Potraw „Smaki Zamościa i Roztocza 2025”, zorganizowany podczas XXXI Jarmarku Hetmańskiego w Zamościu. Zobaczcie wyniki i smakołyki, których po prostu trzeba spróbować.
reklama

Jury w składzie:
Rafał Zwolak – Przewodniczący, Prezydent Miasta Zamość
Joanna Liberadzka-Duras – Wiceprezes LOT "Zamość i Roztocze"
Dominika Witkowska – Prezes LGD „Ziemia Zamojska”
Wincenty Czeczot – restaurator, właściciel restauracji „Luneta”
 
w kategorii Wyroby regionalne
I miejsce - Cebularz wólczański z fasoli – KGW Wólczanki (Wólka Pukarzowska)
II miejsce -Zielone pierogi z bobem – KGW w Wielączy
III miejsce -Pierogi z bobem – KGW w Szopinku
 
w kategorii Ciasta / Desery
I miejsce - Krasiste kulki – KGW Stasin Dolny
II miejsce - Tort różana poezja – KGW Wólczanki
III miejsce - Wiśniowe marzenie – KGW w Siemierzu
 
w kategorii Nalewki / Napoje
I miejsce - Leśny całus – KGW w Wielączy
II miejsce - Herbata malinowa z patyka – KGW w Siemierzu
III miejsce - Nalewka z czarnej jagody – KGW Niedzieliska Kolonia
 
Wyróżnienia:
Cebularz – KGW Niezapominajki w Złojcu
Sernik z jabłkami – KGW Zarudzianki w Zarudziu
Nalewka z orzechów – KGW Niezapominajki w Złojcu
Cebularze – KGW w Polanach
Cepeliny z kaszą gryczaną – KGW Niedzieliska
Nalewka z kwiatu czarnego bzu – KGW w Pohorcach
Pierogi z kaszą i pokrzywą – Restauracja Muzealna Ormiańskie Piwnice
 
-Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2025” za tak liczny udział, niezwykłe zaangażowanie oraz wyjątkowo wysoki poziom zaprezentowanych potraw, deserów i nalewek. Wasza kreatywność, pasja i przywiązanie do tradycji kulinarnej naszego regionu sprawiły, że tegoroczna edycja konkursu była prawdziwą ucztą smaków i inspiracji.Gratulujemy wszystkim laureatom i wyróżnionym – każdy zgłoszony wyrób zasługiwał na uznanie i był świadectwem bogactwa dziedzictwa kulinarnego Zamojszczyzny i Roztocza - podsumowuje Zamojski Dom Kultury.

reklama
reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo