Impreza rozpocznie się o godzinie 10:00 na Rynku Wielkim i potrwa do 15:00.
W programie m.in. pokazy wypieku cebularzy oraz ich degustacje, a także wyjątkowa okazja spróbowania lodów o smaku cebularza, dostępnych tylko w lodziarni Dolce Vita (Rynek Wielki 11). Dla aktywnych organizatorzy przygotowali Cebularzową Grę Terenową, która potrwa od 11:00 do 14:00 – to świetna zabawa łącząca odkrywanie miasta i smakowanie lokalnych przysmaków.
Miłośnicy historii mogą wybrać się na spacer z przewodnikiem „Zamość wielokulturowy” z przystankiem na cebularza w mikropiekarence u Greli (start o 12:00). O godz. 13:00 odbędzie się także pokaz gotowania na żywo z Marcinem Sikorą.
Dla smakoszy przygotowano specjalne cebulowe menu dostępne tego dnia w zamojskich restauracjach. Wśród propozycji znajdują się m.in. zupy cebulowe, cebularze w wersji włoskiej, burgery w cebularzu, karkówka duszona w cebuli czy faszerowana cebula. Uczestnicy będą mogli skosztować dań w takich lokalach jak Restauracja Muzealna Ormiańskie Piwnice, Brama Spotkań, Restauracja Bohema, Piwnica pod św. Kazimierzem, Figa z Makiem, Klub Wspomnień PRL-u, Tauro Burger Bistro oraz Powiedz Cześć i Krowa na Miedzy.
III Zamojski Dzień Cebularza to okazja, by wspólnie celebrować lokalne tradycje, poznawać kulturę i smakować wyjątkowe potrawy.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.