W specjalnie przystosowanym pomieszczeniu jest dostępna lodówka oraz regały na żywność.Wystarczy przynieść żywność i po prostu zostawić:
- W każdym domu w Polsce są potrawy, które zmieniają nazwę z "zostaw, to na święta" na "zjedz, bo się zmarnuje". Jak wiecie nasz Spichlerz powstał, by przeciwstawić się marnowaniu żywności. Dlatego zachęcamy Was do przyniesienia świątecznego jedzenia właśnie do nas! Osoby, korzystające ze Spichlerza być może nie miały tak wspaniałych i smacznych potraw jak Wy. Dajmy im szanse na chociaż odrobinę świąt! - zachęcają wolontariusze z Zamościa.
W Polsce łącznie, wg projektu PROM (Program Racjonalizacji i Ograniczania Marnowania Żywności), marnuje się rocznie 4,8 mln ton żywności.Większość osób przyznających się do marnowania to kobiety (61% vs 50% mężczyzn. Wśród marnujących dominują najlepiej zarabiający (powyżej 9000 zł netto) oraz osoby z dużych miast powyżej 500 000 mieszkańców.Niezmiennie od lat wyrzucamy te same produkty: owoce, warzywa, wędliny i przede wszystkim pieczywo. Pomimo wielu tradycyjnych zwyczajów i obrzędów związanych z chlebem, to właśnie pieczywo jest najczęściej marnowanym produktem. Do wyrzucania pieczywa przyznaje się aż 52% badanych.
Gdyby ktoś miał nadwyżkę żywności i chwilowo przesyt sałatki jarzynowej, pamiętajce - ul.Dembowskiego 24 w Zamościu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.